Novo. Zabavno. Svaki dan

Džejmi Oliver dokazao da McDonald’s hamburgeri nisu za jelo

1.380

Nakon što je Oliver otkrio sastojke McDonalds hamburgera, franšiza je obećala da će promijeniti recept, ali o tome ni riječi u svjetskim medijima. Oliver je konstantno objašnjavao javnosti tokom proteklih nekoliko godina, kako u dokumentarcima, tako i u mnogim intervjuima – da je goveđa masnoća “oprana” u amonijak-hidroksidu korištena da se pune hamburgeri. Ova hrana nije predviđena za ljudsku konzumaciju – kaže Džejmi. Takođe navodi da se ova hrana prodaje za najjeftinije mesne nusprodukte od kojih se pripravlja hrana za pse, a ne za ljude.

Video koji u kojem Oliver izjavljuje ovo je zaštićen od direktnog dijeljenja od strane YouTube, ali ga možete pogledati na ovom linku.

Pored toga što ovo nije ni najniži kvalitet mesa za hamburger, amonijak-hidroksid je jako štetan za zdravlje, Oliver ovaj proces naziva “proces ružičastog mulja“.

“Zašto bi ijedno razumno ljudsko biće, hranilo svoju djecu hranom koja sadrži amonijak?”

Oliver takođe šaroliko demonstrira kako se prave popularni “chicken nuggetsi”. Nakon što su odabrani svi “jestivi” dijelovi pileta, ono što ostane (masnoće, koža i organi) se procesuira dalje za ovo popularno jelo.

U Americi BurgerKing i TacoBell koriste amonijak kao “anti-mikrobni agens” što im s pravnog aspekta dozvoljava upotrebu za inače “nejestivo” meso.

Najšokantniji je podatak da se amonijak-hidroksid koristi u procesu proizvodnje, navedeno od USDA-e (Američko ministarstvo agrikulture), pa se na proizvodima ne mora naznačavati, te konzumenti ne znaju da postoje tragovi u njihovoj hrani.

Mnoga pitanja i dalje ostaju neodgovorena, ali McDonalds je usljed ove tužbe izjavio da u procesu više neće koristiti punjenja šnicle, što faktički dokazuje Oliverove navode.

Takođe ako nađete natpis LFTB na prerađenim mesnim proizvodima koje kupujete, znajte da je to meso izdvojeno centrifugalnim procesom odvajajući ostatke mesa i masnoće s kostiju životinja, te kasnije obrađeno raznim hemikalijama da bi se moglo prodavati pod izgovorom “mesni proizvod”.