Novo. Zabavno. Svaki dan

Radim 20 godina kao hirurg i takve parazite sam vidio samo u udžbenicima

949

Zbog zadobivene prostrijelne rane u području trbušnog zida, vojnik je u srijedu podvrgnut drugoj operaciji u bolnici Sveučilišta Ajou koja je trajala tri i pol sata te je još uvijek u kritičnom stanju, kazao je liječnik Lee Cook-jong.
‘Borimo se s liječenjem, pronašli smo veliki broj parazita u trbuhu stradalog vojnika koji se hrane i dodatno nagrizaju njegove unutarnje rane’, rekao je doktor Lee Cooper-jong.
Nikad nije vidio ovakve parazite
Potom je dodao kako su u trbuhu vojnika pronađeni paraziti koje do tada nikada nije vidio, a koji stvaraju velike komplikacije za zdravlje bolesnika.

Nikad nije vidio ovakve parazite
Potom je dodao kako su u trbuhu vojnika pronađeni paraziti koje do tada nikada nije vidio, a koji stvaraju velike komplikacije za zdravlje bolesnika.

 

‘Radim 20 godina kao kirurg i takve sam parazite vidio samo u udžbenicima’, rekao je liječnik.
Među parazitima se našla i vrsta nematoda s kojima se vojnik mogao zaraziti prije nego što su ga upucali. Riječ je o životinjskoj vrsti – oblići.
Ljudi se takvim parazitima mogu zaraziti hraneći se povrćem tretiranim ljudskim gnojivom. Ako se ljudske fekalije zaražene ovim parazitima dalje koriste za tretiranje voća i povrća, nematode se mogu vrlo brzo razmnožiti, piše Koreabiomed.

Vjerojatno su svi zaraženi
Nematode ili oblići uzrokuju pothranjenost i blokadu rada crijeva, uzrokujući pankreatitis i upalu slijepog crijeva. Ovi paraziti također mogu uzrokovati peritonitis, ako prodru u ranjive dijelove crijeva. Ako se ne liječi, peritonitis se može brzo proširiti u krv i na druge organe, što potom dovodi do višestrukog zatajenja organa i u konačnici smrti.
Poput sjevernokorejskog vojnika, mnogi stanovnici Sjeverne Koreje vjerojatno su zaraženi ovim parazitima, slažu se stručnjaci dodajući kako je razlog tome monotona prehrana na koju su Sjevernokorejci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama.
‘Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz te kimchi i paštetu od graha. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti’, napominju stručnjaci.
Liječnik koji liječi vojnika što je među posljednjima koji je prebjegao u Južnu Koreju kaže kako se ne bi čudio da je većina populacije zaražena ovim parazitima.