Novo. Zabavno. Svaki dan

Saudijska Arabija gradi grad 33 puta veći od Nju Jorka!

785

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu, ali brzi pad cijena uzrokovao je i suočavanje sa težim plaćanjem radnika za naftna postrojenja. Vlada Saudijske Arabije je došla na ideju da pokrene projekt “NEOM” koji bi imao za cilj ekonomski razvoj, spajanjem Jordana i Egipta potpuno obnovljivim energetskim izvorima.

Saudijski princ Muhamed bin Salman, u utorak je ozvaničio ovu tvrdnju na FII konferenciji u Rijadu, i rekao da će projekt biti finansiran iz izvora vlade Saudijske Arabije kao i privatnih investitora.

Industrijsko-poslovni kompleks će obuhvatati 27.000 kilometara kvadratnih, a da bi pobliže shvatili tu dimenziju, zamislite površinu veću 33 puta od grada Nju Yorka.

Glavni cilj projekta “NEOM” će biti smanjenje ovisnosti Saudijske Arabije o izvozu nafte i naftnih derivata, čime bi se proširila ponuda Saudijske Arabije i pored navedenih sirovina. Grad će se bazirati na razvoju industrijskih, energetskih, biotehnoloških projekata, ali vlada još nije obznanila jasan plan za implementaciju.

Vođa projekta, Klaus Kleinfeld, bivši direktor Simensa, izjavio je da se nada da će uspjeti sakupiti predviđena sredstva, a pomenuta je i prodaja 5% dionira saudijskog giganta Aramco, koja bi omogućila prikupljanje strmoglavih 300 milijardi dolara predviđen za izgradnju dijela projekta.

Projekt NEOM će biti jedan od najvećih gradova čiji energetski izvori se neće oslanjati na fosilna goriva. U Americi postoji par gradova sa sličnim konceptom od kojih je i Burlington , Vermont, ali dimenzija projekta nije uporediva. Navodi se takođe da će se energija prikupljati isključivo iz prirodnih izvora, kao što je voda i geotermalna toplota.

Očekuje se da će projekt ugledati svjetlost dana u prvom kvartalu 2025. godine.

“Ovo mjesto nije za konvencionalne ljude ili konvencionalne kompanije, ovo će biti mjesto za one koji se usuđuju sanjati” rekao je bin Salman na konferenciji. “Jaka politička volja i volja nacije, svi faktori su prisutni da izgradimo nešto značajno u Saudijskoj Arabiji”.